Ένα οικοχωριό «γεννήθηκε» λίγο έξω από τη Λάρισα. Επιστροφή στη Φύση και στις Ανθρώπινες Σχέσεις
Πως γεννιέται ένα οικοχωριό, ένα ξεχωριστό χωριό; Σ αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει η κίνηση μιας ομάδας ανθρώπων που λίγο έξω από τη Λάρισα επιχειρούν να δημιουργήσουν κάτι το μοναδικό.
Ένα οικοχωριό στο Νέσσωνα στις παρυφές του Κισσάβου! Η κίνησή τους ονομάζεται Nesson Ecovillage και το όλο εγχείρημα είναι πρωτοποριακό.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στη σελίδα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όραμά τους είναι: «Να φέρουμε πίσω στη φύση τα δάση και τα νερά που της στέρησε η ασυνείδητη ανθρώπινη δραστηριότητα» και το εξηγούν πιο αναλυτικά:
«Θα ξεκινήσουμε μετατρέποντας ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων που βρίσκεται μέσα στα όρια του οικισμού σε ένα ειδυλλιακό χωριουδάκι με δάσος, λίμνες και χώρο για 16 ιδιοκτησίες ανθρώπων που θα ζουν ευτυχισμένοι μαζί».
«Ο χώρος θα σχεδιαστεί με βάση τις αρχές της περμακουλτούρας, δίνοντας χώρο σε βρώσιμο δάσος αλλά και μονοετείς καλλιέργειες για τις ανάγκες του χωριού.
Θα υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του νερού με συλλογή των βρόχινων και επεξεργασία των ”γκρι”.
Θα υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση για την ενέργεια με έμφαση στα παθητικά συστήματα και κεντρικά σχεδιασμένες τις περισσότερες ενεργοβόρες δραστηριότητες.
Τα σπίτια και οικήματα θα είναι φτιαγμένα με φυσικά υλικά και τις αρχές της βιώσιμης αρχιτεκτονικής.
Θα γίνει προσπάθεια και για οικονομική αυτοτέλεια βασισμένη σε έσοδα από γεωργικά προϊόντα, μεταποίηση, εκπαίδευση, οικοτουρισμό, εκδηλώσεις κλπ.
Θα λειτουργήσει σχολείο, αρχικά δημοτικής εκπαίδευσης με τα παιδιά του χωριού αλλά και των γύρω χωριών να μαθαίνουν από τη φύση, μέσα στη φύση.
Συνεργασία και αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία, καλλιεργητές και φορείς είναι επίσης μέσα στους στόχους κλειδιά ώστε το εγχείρημα να αγκαλιαστεί με αγάπη.
Και φυσικά το πιο σημαντικό στην όλη προσπάθεια είναι οι άνθρωποι που θα κληθούν να την υλοποιήσουν, συνεργάτες, συνδημιουργοί και συνοδοιπόροι, δείχνοντας το δρόμο και σε άλλους ανθρώπους μέχρι που ο κόσμος να γεμίσει με τέτοια χωριουδάκια και να μην υπάρχουν δυστυχισμένοι άνθρωποι.
Η διατροφική αυτάρκεια θα επιτυγχάνεται καλλιεργώντας τη διαθέσιμη γη στο κτήμα αλλά και νοικιάζοντας/αγοράζοντας επιπλέον γη.
Σε αυτή την προσπάθεια θα χρειαστούμε την βοήθεια από εσάς που πιστεύετε ότι δεν έχουν χαθεί όλα και ότι ένας άλλος κόσμος εξακολουθεί να είναι εφικτός. Ένας κόσμος φτιαγμένος από ανθρώπους για τους ανθρώπους και για όλη τη δημιουργία.
Για την υλοποίηση του οράματος θα χρειαστούν χρήματα για τα έργα υποδομής. Δενδροφύτευση, περίφραξη, δρόμοι,ταμιευτήρες, βιολογικός καθαρισμός, λίμνες, κοινόχρηστα κτίρια.
Αν υπάρχει δυνατότητα για κάποια οικονομική συνεισφορά σίγουρα θα πιάσει τόπο. Αν πάλι δεν περισσεύει, αρκεί να προωθήσετε το εγχείρημα μας, γνωστοποιώντας το, σε όσο δυνατόν περισσότερο κόσμο.
Αφού συγκεντρώσουμε τους απαραίτητους πόρους θα χρειαστούμε βοήθεια και στο να φτιάξουμε όλα τα παραπάνω γιατί θα τα φτιάξουμε με τα χέρια μας και με τα δικά σας».
Με πρόσφατή ανάρτηση στη σελίδα της προσπάθειας (https://www.facebook.com/NessonEcovillage) έγινε γνωστό ότι ήδη μπαίνουν οι «βάσεις». Συγκεκριμένα αναφέρεται
«ΟΙΚΟΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΕΣΣΩΝΑ:
Ξεκινάμε!!!
Μετά το κάλεσμά μας για τη δημιουργία του χωριού μας στο Νέσσωνα και τις μετέπειτα διαδικασίες συνδιαμόρφωσης, προέκυψε η ομάδα που δεσμεύτηκε στην υλοποίηση του εγχειρήματος. Τα 11 μερίδια μοιάζουν πια λίγα, καθώς το ενδιαφέρον που εκφράζεται μας κάνει ήδη να εξετάζουμε το ενδεχόμενο επέκτασης… Κάνουμε πολλά όνειρα, ενώ πατάμε στερεά στη γη, έτσι δώσαμε την προκαταβολή για την αγορά του κτήματος και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καταθέσει το καταστατικό για τη ίδρυση ΚοινΣεπ με σκοπό να προχωρήσουμε στην αγορά το συντομότερο δυνατόν. Ταυτόχρονα οργανώνουμε τις καμπάνιες χρηματοδότησης των κοινόχρηστων υποδομών και προετοιμαζόμαστε για τις πρώτες αναγκαίες εργασίες στο κτήμα. Οι δύσκολοι καιροί που ζούμε δε μας «ρίχνουν» , αντιθέτως τροφοδοτούν την πίστη μας πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός υπέροχου και δύσκολου ταξιδιού, μαζί θα δημιουργήσουμε ένα σύνολο μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Την κοινότητα ανθρώπων και φύσης. Καλή μας αρχή!!!».
Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Χρήστος Κοντομάνος, εκ των βασικών συντελεστών του εγχειρήματος, τονίζει ότι ήδη υπάρχουν περί τα 12 άτομα στην κοινότητα και σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν 10 σπίτια με φυσική δόμηση.
Επίσης, μέχρι τα τέλη της χρονιάς εκτιμάται ότι θα έχουν εκδοθεί και οι απαραίτητες άδειες για να ξεκινήσει η κατασκευή τους. Οπως εξηγεί ο ίδιος, η κοινότητα θα βασίζεται στην αλληλοσυμπλήρωση και τα μέλη της θα συμβάλλουν περισσότερο με την προσωπική τους εργασία και τις δεξιότητές τους, ενώ θα υπάρχει κοινό ταμείο.
Η ομάδα που ήδη ζει και εργάζεται εκεί έχει αναλάβει πρόσφατα και τη λειτουργία του καφενείου του χωριού και σκοπεύει να μετατρέψει χώρους του σχολείου σε πολιτιστικό κέντρο.
Η κοινότητα διαχειρίζεται την αειphόria farm με βάση την αναγεννητική γεωργία, «μία μείξη από παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας που ως πρωταρχικό στόχο έχει την αύξηση της οργανικής ουσίας και της μικροβιακής ζωής του εδάφους, επιτυγχάνοντας παράλληλα αφθονία τροφής».
Για να εξασφαλιστεί αυτό, δεν χρησιμοποιoύνται χημικά σκευάσματα, λίπασμα και καλλιεργητική τεχνική (εντατικό όργωμα, κάψιμο υπολειμμάτων κ.ά.). Στόχος του αειphόria farm, που έχει δομηθεί σε μια συνεργασία του αγροκτήματος στον Νέσσωνα με τοπικούς παραγωγούς δεσμευμένους να καλλιεργούν και να επεξεργάζονται τα προϊόντα τους με μεθόδους ορθές για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, είναι η εξασφάλιση αυτάρκειας σε αγροτικά προϊόντα για τα μέλη της κοινότητας, ενώ το πλεόνασμα πωλείται σε καταναλωτές.
Οσον αφορά τη δημιουργία του Οικοχωριού, στόχος είναι «να αναλωθούν όσο το δυνατόν λιγότεροι φυσικοί και οικονομικοί πόροι για να φτιαχτεί, αλλά και να λειτουργεί με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, να εξασφαλίζει οικονομική και ενεργειακή αυτονομία στους κατοίκους του και να προωθεί την οικονομική ανάπτυξη της γύρω περιοχής», όπως σημειώνεται στους σκοπούς του συνεταιρισμού.
Προς αυτή την κατεύθυνση, στον χώρο του αγροκτήματος υπάρχουν επτά κτίρια και αρκετές ακόμη κατασκευές. Μάλιστα το πρώτο σπίτι χτίστηκε το 2000 με τη μέθοδο του στοιβαχτού πηλού (cob), και τώρα πλέον χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς λόγους σε προγράμματα οικοτουρισμού, ενώ ακολούθησε το δεύτερο αρκετά χρόνια μετά με τη μέθοδο του αχυροπηλού, που χρησιμοποιείται για να στεγάσει τους διαχειριστές του αγροκτήματος.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ της ΕΡΤ
Πηγή – larissanet.gr