Αέρηδες: Ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός της ανθρωπότητας βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας
Ανάμεσα στα γραφικά δρομάκια και τα νεοκλασικά κτίρια της Πλάκας δεσπόζει ένα μοναδικό μνημείο στον κόσμο, οι Αέρηδες.
Χτίστηκε από τον αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο της Μακεδονίας στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα και ουσιαστικά είναι ένας οκταγωνικός πύργος 13.5 μέτρων κατασκευασμένος από μάρμαρο Πεντέλης που κατά την αρχαιότητα είχε διπλό ρόλο: Λειτουργούσε ως ωρολογιακός μηχανισμός αλλά και ως μετεωρολογικός σταθμός.
Στο πάνω μέρος κάθε πλευράς υπάρχουν ανάγλυφες εικόνες των ανέμων με τα σύμβολά τους και τα ονόματά τους χαραγμένα.
Συνολικά απεικονίζονται ο Βορρέας, ο Καικίας, ο Απηλιώτης, ο Εύρος, ο Ζέφυρος, ο Νότος, ο Σκίρων και ο Λιψ.
Εξωτερικά υπήρχαν και ηλιακά ρολόγια ενώ εσωτερικά υπήρχε υδραυλικός μηχανισμός που έδειχνε την ώρα τις ημέρες που δεν είχε ήλιο αλλά και τις νύχτες. Ένας μηχανισμός που θεωρείται ότι ήταν ένα από τα πιο εξελιγμένα ωρολογιακά συστήματα της αρχαιότητας.
Όταν οι Τούρκοι ανακατέλαβαν την Αθήνα, το 18ο αιώνα, το μνημείο έγινε τόπος προσευχής για το Τάγμα των Δερβίσιδων του Μεβλεβί και πήρε την ονομασία «τεκές του Μπραΐμη». Τότε ανοίχτηκαν και τα παράθυρα που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Χάριν στους Μεβλεβήδες Δερβίσιδες, το μνημείο έμεινε στην Ελλάδα και γλύτωσε από τον Έλγιν. Ο Λόρδος Έλγιν ήθελε να μεταφέρει ολόκληρο το κτίσμα στη Βρετανία αλλά οι Μεβλεβήδες δεν το επέτρεψαν.
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, οι Αθηναίοι πίστευαν ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στο θεό των ανέμων, Αίολο, εξ ου και η ονομασία της οδού Αιόλου.
Ο Πύργος των Αέρηδων στην πραγματικότητα είναι ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός στην ιστορία της ανθρωπότητας και η πορεία του στο πέρασμα των αιώνων είναι καθηλωτική. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί και γνωρίστε περισσότερα για αυτό το μοναδικό μνημείο που κρύβεται στο κέντρο της Αθήνας.