Αλόννησος: Στη λίστα με τα 25 καλύτερα νησιά του National Geographic
Τις διαφορετικές πτυχές της Αλοννήσου προβάλλουν τα διεθνή ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα! Συγκεκριμένα, η Αλόννησος είναι η «βασίλισσα του δικού της, ακατοίκητου αρχιπελάγους που σαγηνεύει τον ταξιδιώτη με τη δασώδη βλάστηση και την πηγαία ηρεμία της», σύμφωνα με τη νέα λίστα του National Geographic με τα 25 καλύτερα ελληνικά νησιά για το 2023.
Σε συνεργασία του Γραφείου ΕΟΤ Μ. Βρετανίας με τον Δήμο, το τελευταίο τεύχος του δημοφιλούς Βρετανικού ταξιδιωτικού περιοδικού Conde Nast Traveller αναφέρει πως η Αλόννησος είναι ένας τόπος ευλογημένος με ειδυλλιακά φυσικά τοπία, το εντυπωσιακό θαλάσσιο πάρκο της και ένα μεγάλο εύρος επιλογών για τους φίλους του περιπατητικού και καταδυτικού τουρισμού.
Παράλληλα, το National Geographic της Ιταλίας εκθειάζει στο νέο εκτενές αφιέρωμα του το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας το οποίο αποκαλύπτει τα αρχαία μυστικά του Αιγαίου. Την ίδια περίοδο, η Αλόννησος προτάθηκε από τον καθιερωμένο Αμερικανικό ταξιδιωτικό ιστότοπο Suitcase ως έναν από τους 12 προορισμούς της Ελλάδας που προσφέρουν αυθεντικές ταξιδιωτικές αποδράσεις μακριά από τα ραντάρ του μαζικού τουρισμού.
«Δημιουργούμε νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα που προσελκύουν το ενδιαφέρον του διεθνούς ταξιδιωτικού κοινού. Ταυτόχρονα βελτιώνουμε την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών μας με μικρά και μεγάλα έργα που δημιουργούν συνθήκες βιωσιμότητας και ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, η αναγνωρισιμότητα αυξάνεται και η επισκεψιμότητα στο νησί έχει ξεκινήσει νωρίτερα με την προοπτική να επεκταθεί μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου», δήλωσε ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης.
Ένα νησί που ξεχωρίζει για το φυσικό του κάλλος. Ένα καταπράσινο νησί με πανέμορφες παραλίες, έτοιμο να μαγέψει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Μαζί με τα νησάκια που το περιβάλλουν Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα και Σκάτζουρα, τα οποία είναι ακατοίκητα στο μεγαλύτερο μέρος τους, δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και Βόρειων Σποράδων.
Σήμα κατατεθέν της Αλοννήσου είναι το υπέροχο πευκοδάσος που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της, ενώ ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της σκιαγραφείται από τον μεσαιωνικό οικισμό του Παλιού Χωριού με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Πατητήρι, που αποτελεί από μόνο του ένα αξιοθέατο, αφού το μεσαιωνικό τείχος που το περιβάλλει αποτελείται ουσιαστικά από τα σπίτια του οικισμού που ενώνονται μεταξύ τους.
Το λιμάνι του νησιού είναι πολύβουο και πολύχρωμο αφού εκεί χτυπάει η καρδιά του νησιού ενώ τα γραφικά σοκάκια που περνούν από τις ολάνθιστες αυλές το σπιτιών οδηγούν προς το εσωτερικό του οικισμού.
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, το νησί κατοικούνταν από την παλαιολιθική εποχή.
Τότε τα νησιά των Σποράδων ήταν ακόμη ενωμένα με το Πήλιο και οι παλαιολιθικοί άνθρωποι είτε κυνηγούσαν στη χέρσα κοιλάδα ανάμεσα στην Αλόννησο και στην Περιστέρα (το Ξερό, όπως το λένε οι ντόπιοι) είτε ψάρευαν στη λιμνοθάλασσα που πλημμύριζε την ίδια περιοχή.
Στους απότομους βράχους και στις πολλές θαλάσσιες σπηλιές της Αλοννήσου βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια.
Το θαλάσσιο πάρκο που έχει δημιουργηθεί στο νησί το 1992, το μοναδικό της χώρας, αποτελεί ένα από τα λιγοστά καταφύγια της φώκιας «Monachus – Monachus».
Το πάρκο περιλαμβάνει εκτός από την Αλόννησο έξι μικρότερα νησάκια και εικοσιδύο βραχονησίδες. Επίσημα ονομάζεται «Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων», και είναι προσβάσιμο με τα καΐκια που ξεκινούν καθημερινά από το Πατητήρι για να κάνουν τον γύρο του.
Πέρα από την εξαιρετικά σπάνια συνάντηση με τις γλυκύτατες φώκιες η βόλτα στο θαλάσσιο πάρκο αξίζει και μόνο για τα φυσικά τοπία και τα υπέροχα νερά του.
Η Αλόννησος είναι ένας τόπος με έντονη οικολογική συνείδηση. Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που κατάργησε την πλαστική σακούλα.