Δρόσος Κονδύλης: Ο μαθητής που αν και ανήκει στο φάσμα του αυτισμού κατάφερε να πετύχει το ακατόρθωτο στις Πανελλαδικές
17.090 μόρια για τον ξεχωριστό απόφοιτο του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου
Μέσα στα παιδιά που έδωσαν φέτος τη μάχη των Πανελλήνιων και ο Δρόσος! Επί ίσοις όροις, με πέμπτο μάθημα τα Αγγλικά καθώς τον ενδιαφέρουν οι σπουδές στον τομέα του τουρισμού, ο Δρόσος Κονδύλης, απόφοιτος του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου, κατάφερε αυτό που, όσοι δεν τον γνώριζαν, θεωρούσαν ακατόρθωτο: 17 χιλιάδες μόρια και κάτι η βαθμολογία του! Μια βαθμολογία που του επιτρέπει την εισαγωγή σε όποια (οικονομική ή άλλη) πανεπιστημιακή σχολή θελήσει! Για την ώρα το ζυγιάζει…
Ο ίδιος αισθάνεται «πολύ καλά» όπως δήλωσε στο ilia24.gr με αυτή του την επιτυχία γιατί έδωσε τη μάχη και την ολοκλήρωσε «ωσάν νικητής»! Ακόμα και τώρα μιλά «ωσάν» νικητής, αυτός που κατέρριπτε το ένα στερεότυπο μετά το άλλο…
Οι συμμαθητές του τον συγχαίρουν γιατί είναι από αυτούς που έφτασαν στην πηγή και πίνουν νερό… Ο ίδιος συμπληρώνει πως όσο νερό και να πιει, ποτέ δεν θα νοιώσει πως ξεδίψασε!
Ο Δρόσος από παιδί έδινε τη μάχη του με την «κανονικότητα». Έπρεπε να προσπαθεί στη νιοστή σε σχέση με τα άλλα παιδιά, στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο για να πείσει για τις ικανότητες του… Να προσπαθεί χίλιες φορές περισσότερο να σπάσει τα τείχη της άγνοιας ορισμένων πάνω στο φάσμα του αυτισμού και ο τι αυτό συνεπάγεται…
Δίπλα του πάντα μια μητέρα-λέαινα, η Νικολία Μωραίτη, που τον ωθούσε καθημερινά να προσπαθεί όλο και περισσότερο, τον επιβράβευε για τις μικρές του νίκες και του εξηγούσε τις ανεξήγητες για τον ίδιο ανθρώπινες συμπεριφορές απέναντι στη διαφορετικότητα… Μια μητέρα που έδωσε μάχες μόνη απέναντι σε όλο το κατεστημένο για να το αλλάξει. Και στην εκπαίδευση και στη μικρή κοινωνία. Να αλλάξει αυτή τη λάθος νοοτροπία απέναντι σε αυτά τα «διαφορετικά» παιδιά.
Ανείπωτη και η δική της χαρά και συγκίνηση, καθώς ο Δρόσος έδωσε τη δική του απάντηση σε όλους, ανατρέποντας τα «δεδομένα». Ο,τι ονειρεύεται αυτός ο ευγενικός, ευαίσθητος, ευθύς σε βαθμό επικινδυνότητας νεαρός, μπορεί να το καταφέρει! Του το ευχόμαστε γιατί η «περίπτωση του Δρόσου», είναι παράδειγμα για όλους τους γονείς, για όλους μας!
Είναι υπόθεση αποδοχής και αναγνώρισης, όχι προσπάθειας να βάλουμε στα καλούπια που εμείς έχουμε θέσει ως πρότυπα, τους ανθρώπους…