Επιστήμονες ανακάλυψαν «θησαυρό» στο βυθό του Αρκτικού Ωκεανού που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο
Δεν υπάρχει κάτι πιο συναρπαστικό από το να ανακαλύπτεις κάτι που ίσως αλλάξει τον κόσμο, την βιομηχανία και την ανθρωπότητα. Αυτό έκαναν επιστήμονες που δρούσαν στην Αρκτική. Όταν οι επιστήμονες ερευνούσαν τον Αρκτικό Ωκεανό, βρήκαν κάτι που έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στο σύστημα υγείας, παγκοσμίως, με νέα αντιβιοτικά.
Αφού βρήκαν μια κρύπτη στη θάλασσα, οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι έχουν πετύχει το τζάκποτ που θα μπορούσε να βοηθήσει τις δοκιμές αντιβιοτικών. Αυτό το «υποσχόμενο» εύρημα θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι θανατηφόροι ιοί θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο μέλλον.
Καθώς τα αντιβιοτικά μας βοηθούν να προστατευτούμε από ασθένειες που σε άλλες περιπτώσεις θα μας σκότωναν, είναι αρκετά σημαντικό να υπάρχει επαρκές απόθεμα τους σε όλο τον κόσμο. Αν δεν έχουμε απόθεμα σε αντιβιοτικά, πολλοί ασθενείς δε θα τα καταφέρουν και κόσμος θα χάνει τι ζωή του από απλές ιώσεις. Αυτό συνέβαινε στο παρελθόν, χωρίς αντιβιοτικά, που μια απλή γρίπη σκότωνε εκατομμύρια ανθρώπους.
Τώρα όμως, τα υπερμικροβιακά μπορούν να παρακάμψουν τα αντιβιοτικά μας, που σημαίνει πως υπάρχει πιθανότητα να έχουμε πάλι προβλήματα.
Όμως αυτό που βρήκαν οι επιστήμονες, είναι «υποσχόμενα» υποψήφια αντιβιοτικά σε μικρόβια βαθέων υδάτων που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν αυτούς τους ιούς. Παρόλο που περίπου το 70 τοις εκατό των αντιβιοτικών μας προέρχονται από ακτινοβακτήρια που βρίσκονται στο έδαφος, δεν έχουμε ακόμη αναζητήσει άλλες πηγές που θα μπορούσαν να κρύβονται σε κάθε είδους μέρη σε όλο τον κόσμο.
Ο επικεφαλής της μελέτης Καθηγητής Päivi Tammela, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι της Φινλανδίας, δήλωσε: «Δείχνουμε πώς οι προηγμένες δοκιμές προσυμπτωματικού ελέγχου μπορούν να αναγνωρίσουν αντι-μολυσματικούς και αντιβακτηριακούς μεταβολίτες από εκχυλίσματα ακτινοβακτηρίων.
«Ανακαλύψαμε μια ένωση που αναστέλλει τη λοιμογόνο δράση του εντεροπαθογόνου E. coli (EPEC) χωρίς να επηρεάζει την ανάπτυξή του και μια ένωση που αναστέλλει την ανάπτυξη, και τα δύο σε ακτινοβακτήρια από τον Αρκτικό Ωκεανό».
Αυτό σημαίνει πως το αντιβιοτικό θα μπορούσε να καταπολεμήσει το EPEC, χωρίς όμως να προκαλέσει ζημιά στο δικό μας σώμα.
Η καθηγήτρια Tammela και η ομάδα της επικεντρώνονται τώρα στο στέλεχος EPEC για να δοκιμάσουν το πιθανό αντιβιοτικό της θάλασσας καθώς είναι ένα φοβερό ζωύφιο που προκαλεί διάρροια σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Το στέλεχος διοχετεύεται από το έντερο και εγχέει «μολυσματικούς παράγοντες» που καταλαμβάνουν τα κύτταρα και τα σκοτώνουν.
Όταν οι ερευνητές πήραν δείγματα τεσσάρων τύπων ακτινοβακτηρίων που προέρχονταν από ασπόνδυλα στον Αρκτικό Ωκεανό το 2020, αποφάσισαν να το αναπτύξουν και να δουν τι θα συνέβαινε αν το έβαζαν ενάντια στο EPEC.
Διαπίστωσαν ότι το βακτήριο μπορούσε να καταπολεμηθεί, καθιστώντας το πραγματικό όπλο για την ιατρική.
Η καθηγήτρια Tammela εξήγησε: «Τα επόμενα βήματα είναι η βελτιστοποίηση των συνθηκών καλλιέργειας για την παραγωγή ένωσης και η απομόνωση επαρκών ποσοτήτων κάθε ένωσης για να διαλευκανθούν οι αντίστοιχες δομές τους και να διερευνηθούν περαιτέρω οι αντίστοιχες βιοδραστηριότητές τους».
Έτσι, μια ανακάλυψη στην Αρκτική, μπορεί να μας προσφέρει όσα χρειαζόμαστε για να έχουμε επάρκεια σε αντιβιοτικά και φάρμακα, για πολλές ασθένειες και ιώσεις. Αυτό θα δώσει υγεία στο ανθρώπινο είδος, αλλάζοντας ουσιαστικά τον κόσμο.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Microbiology.