Η Δονούσα είναι το πρώτο νησί του Αιγαίου που καταργεί τα πλαστικά μιας χρήσης!
Καλαμάκια, σακούλες και πλαστικά μιας χρήσης σχεδιάζεται να αποτελούν σιγά σιγά παρελθόν για τη Δονούσα. Ο επίγειος παράδεισος των μικρών Κυκλάδων επιχειρεί να γίνει το πρώτο νησί στο Αιγαίο με πιο φιλικές συνήθειες προς το θαλάσσιο περιβάλλον.
Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Sea Change Greek Islands» και ανήκει στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη, υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινότητας Δονούσας. Η Δονούσα πήρε τη Σκυτάλη από τη Σίκινο, η οποία ξεκίνησε πέρυσι την προσπάθεια αντικατάστασης των πλαστικών μίας χρήσης, αρχίζοντας από το πλαστικό καλαμάκι.
Φέτος, το ήδη επιτυχημένο πρόγραμμα οργανώνει, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στη Δονούσα. Συγκεκριμένα προσκαλεί τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του νησιού να δεσμευτούν για τη συστηματική μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης από το νησί. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το πλαστικό ποτήρι, το καλαμάκι, η σακούλα, η συσκευασία take away. Το μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα αναμένεται να είναι ισχυρό.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται από την προσεχή Παρασκευή (5 Απριλίου) να ξεκινήσουν σχετικές δράσεις ευαισθητοποίησης. Αυτές θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση των κατοίκων, οργανωμένους καθαρισμούς ακτών, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και την υπογραφή συμφωνητικών δέσμευσης.
Και όλα αυτά πριν την εξειδίκευση της πρόσφατης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία έως το 2021 θα απαγορευτούν σταδιακά τα πλαστικά μίας χρήσης (πλαστικά μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια, συσκευασίες φαγητού και ποτού κ.ά.) στα κράτη-μέλη της.
«Το πλαστικό δηλητηριάζει τις θάλασσές μας, σκοτώνει τους κατοίκους τους, και μας απειλεί, εμάς, στο τέλος της αλυσίδας. Ήταν επείγον να αναλάβουμε δράση», δήλωσε η Βελγίδα Φρεντερίκ Ρις (ομάδα Alde, Φιλελεύθεροι), εισηγήτρια του κειμένου που εγκρίθηκε από την ένωση.
Το πρόγραμμα «Sea Change Greek Islands» πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά σε δέκα νησιά των Κυκλάδων, υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία των αντίστοιχων δήμων. Αποτελεί μια ολιστική παρέμβαση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Μέχρι στιγμής, εκτός από τη Δονούσα, δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμοργό, στην Ανάφη, στην Ηρακλειά, στην Κίμωλο, στο Κουφονήσι, στη Σέριφο, στη Σίκινο, στη Σχοινούσα και στη Φολέγανδρο.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορεί να βρει κάποιος στην ιστοσελίδα www.aclcf.org.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον από τα πλαστικά διαβάστε με προσοχή τα ακόλουθα στοιχεία:
• Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ.
• Από τους καθαρισμούς ακτών που έχει πραγματοποιήσει το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη προκύπτει ότι τα βασικότερα στοιχεία ρύπανσης είναι οι γόπες, τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, τα καλαμάκια, οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, η συσκευασία αναψυκτικού αλουμινίου και τα μικροπλαστικά.
• Το 43% όλων των θαλάσσιων απορριμμάτων που ρυπαίνουν τους ωκεανούς αποτελείται από μόλις 10 είδη πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης. 70 χιλιάδες τόνοι πλαστικού επιπλέον στους ωκεανούς. Η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να γεμίσει 38.500 απορριμματοφόρα.