“Ιστορία μου αμαρτία μου”: Τα δυο ελληνικά τραγούδια που ακούγονται στον “Εξορκιστή”
Ο Εξορκιστής, η μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του 1973, έχει βραβευτεί με 2 βραβεία Όσκαρ ενώ ήταν υποψήφια και για άλλα 10! Ήταν η πιο επιτυχημένη, εμπορική ταινία τρόμου για πάνω από 40 χρόνια και παραμένει πρώτη σε εισπράξεις στις ΗΠΑ με 998,710,500 δολάρια.
Το σενάριο της ταινίας είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτυ, και αφορά την κατάληψη ενός κοριτσιού από δαιμονικό πνεύμα και τις απεγνωσμένες προσπάθειες της μητέρας της για να τη σώσει μέσω εξορκισμών από διάφορους ιερείς. Ο Μπλάτυ εμπνεύστηκε από ένα άρθρο της “Washington Post”, το οποίο είχε δημοσιευτεί το 1949 και περιέγραφε την πραγματική ιστορία του εξορκισμού ενός 14χρονου αγοριού. Η ιστορία του αγοριού είχε αίσιο τέλος, καθώς ξεπέρασε την κρίση και ανέρρωσε κανονικά.
Το τρέιλερ της ταινίας
Σε αυτήν την ταινία λοιπόν, που η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου χαρακτήρισε ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πρωταγωνιστεί το Ελληνικό στοιχείο.
Πρώτα από όλα ο πρωταγωνιστής, ο πάτερ Ντάμιεν Καρράς, ο ένας από τους δύο εξορκιστές της μικρής Ρέγκαν, ήταν Ελληνας παπάς και ψυχίατρος, τον ρόλο του οποίου ενσάρκωσε με μεγάλη επιτυχία ο ηθοποιός Τζέισον Μίλερ.
Θείος του αλλά και αδερφός της μητέρας του ήταν ο Τζον, τον οποίο υποδύθηκε ο Ελληνας ηθοποιός Τίτος Βανδής, ο οποίος είχε φύγει από την Ελλάδα το 1967 με την επιβολή της δικτατορίας και παρέμεινε στις ΗΠΑ, όπου και εργάστηκε ως ηθοποιός για 24 ολόκληρα χρόνια.
Στον ρόλο της μητέρας του πάτερ Ντάμιεν Καρράς και αδερφή του Τζον ήταν η 89χρονη Ελληνίδα ηθοποιός Βασιλική Μαλλιαρού.
Λέγεται ότι ο σκηνοθέτης της ταινίας Ουίλιαμ Φρίντκιν, που ήθελε να βρει απεγνωσμένα μια Ελληνίδα ηλικιωμένη, την συνάντησε τυχαία να τρώει σε ένα εστιατόριο της Νέας Υόρκης και της πρότεινε αμέσως τον ρόλο της μητέρας του “Εξορκιστή”.
Ο ρόλος της στον Εξορκιστή ήταν ο πρώτος και ο μοναδικός. Δεν πρόλαβε όμως να δει τον εαυτό της στη μεγάλη οθόνη αφού πέθανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, στις 23 Δεκεμβρίου του 1973.
Η Βασιλική Μαλλιαρού γεννήθηκε στην Αθήνα και μετανάστευσε στην Αμερική παλεύοντας για την επιβίωση. Η μοίρα της επιφύλασσε μια θέση στο πάνθεον της κινηματογραφικής ιστορίας.
Το ελληνικό στοιχείο όμως της ταινίας δεν τελειώνει εδώ. Στην μουσική επένδυση του εμβληματικού Εξορκιστή υπάρχουν και δυο ελληνικά τραγούδια, μεγάλες επιτυχίες εκείνης της εποχής.
Όταν ο πάτερ Ντάμιεν Καρράς επισκέπτεται το φτωχικό σπίτι της μητέρας του, εκείνη ακούει στο ραδιόφωνό έναν ελληνικό σταθμό.
“Μάμα, τι κάνεις μάμα;”
Καλά Ντίμι. Καλωσόρισες αγόρι μου στο σπίτι μας”, απαντά η μητέρα του και καθώς εκείνος γονατίζει και περιποιείται το πόδι της, από το ραδιόφωνο ακούγεται η φωνή της Ρίτας Σακελαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως για τα δυο τραγούδια συμβουλευτικό ρόλο είχε ο Τίτος Βανδής, που πρότεινε στον σκηνοθέτη να χρησιμοποιήσει δύο ελληνικά τραγούδια.
Αν και η ταινία είχε παγκόσμια επιτυχία και έσπασε τα ταμεία ο Λευτέρης Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του έχει πει πως ποτέ δεν πληρώθηκαν οι συντελεστές για τη χρήση των τραγουδιών τους.
Κάπως έτσι έγιναν γνωστά σε όλον τον κόσμο το «Ιστορία μου, Αμαρτία μου» της Ρίτας Σακελαρίου και το «Παραμυθάκι μου» του Γιάννη Καλαντζή.