ΠαράξεναΠεριβάλλον

Ο πλάτανος του Ιπποκράτη

advertisement

Πολύ κοντά στο κάστρο της Νεραντζιάς και στην Αρχαία αγορά της Κω βρίσκεται ένας αιωνόβιος πλάτανος με ένα τεράστιο κορμό σαν σπηλιά. Η παράδοση τον ονομάζει πλάτανο του Ιπποκράτη γιατί θεωρεί ότι ο πλάτανος αυτός επιζεί από την αρχαία εποχή και στην σκιά του δίδασκε ο Ιπποκράτης τους μαθητές του.

Ο πλάτανος του Ιπποκράτη

Δίπλα στον πλάτανο υπάρχουν δύο κρήνες από την περίοδο της Οθωμανικής κατάκτησης της Κω και μια επιγραφή στα αραβικά ότι το νερό τους είναι από την πηγή του Ιπποκράτη. Η μία από τις μουσουλμανικές κρήνες στηρίζεται σε κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού.

Ο πλάτανος του Ιπποκράτη

Ο πλάτανος του Ιπποκράτη αποτελεί ιστορικό αξιοθέατο το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Πολλοί από αυτούς είναι γιατροί, απ’ όλο τον πλανήτη, που έρχονται στην Κω για να δουν και να θαυμάσουν τον πλάτανο στην σκιά του οποίου δίδασκε ο πατέρας της Ιατρικής επιστήμης, ο Ιπποκράτης.

advertisement

Ο πλάτανος του Ιπποκράτη

Το είδος του πλατάνου είναι Πλάτανος ο ανατολικός (Platanus orientalis L.) και η ηλικία του, αν και δεν έχει επακριβώς καθοριστεί, θεωρείται ότι υπερβαίνει τα 2.300 χρόνια. Η διάμετρος κορμού, στη βάση του, είναι 4,70 μέτρα και η περίμετρός του 10,50 μέτρα. Το εγκάρδιο ξύλο του κορμού και των μεγάλων σε ηλικία κλάδων, με την πάροδο των αιώνων, έχει σαπίσει από προσβολές διαφόρων μυκήτων και ξυλοφάγων εντόμων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη κουφάλα στο εσωτερικό του.

Ο πλάτανος του Ιπποκράτη Ο πλάτανος του Ιπποκράτη

Μετά το 1975 η Δασική Υπηρεσία υπέδειξε και εφαρμόστηκαν μέτρα προστασίας, που αύξησαν την ζωτικότητα του δέντρου, σταθεροποίησαν την φθίνουσα πορεία του και την σήψη του ξύλου και από τότε το πάχος του περιμετρικού δακτυλίου άρχισε σιγά –σιγά να  αυξάνει. Έγινε επίσης υποστύλωση των πλάγιων κλάδων, οι οποίοι κινδύνευαν να καταρρεύσουν κάτω από την πίεση του βάρους τους και τις τάσεις που δημιουργούνται από την επίδραση των ανέμων.

advertisement

Σχετικά άρθρα

Back to top button