Περιβάλλον

Παπανικολής: Το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα

advertisement

Το φημισμένο Σπήλαιο Παπανικολής, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα της Ελλάδας.

Καλά κρυμμένο στο Μεγανήσι, στα καταγάλανα νερά του Ιονίου Πελάγους υπάρχει ένα σπήλαιο θρύλος. Είναι το φημισμένο Σπήλαιο Παπανικολής, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα της Ελλάδας.

Βρίσκεται στη δυτική ακτή του νησιού και είναι προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα, γεγονός που το καθιστά ακόμα πιο μαγευτικό. Το εσωτερικό του σπηλαίου εντυπωσιάζει με τους πανέμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που έχουν σχηματιστεί σε χιλιάδες χρόνια.

Παπανικολής

Αλλά είναι και ένα σπήλαιο με μια παγκόσμια πρωτιά. Η σπηλαιολόγος κ. Πετροχείλου που το εξερεύνησε έγραψε ότι είναι “το μεγαλύτερον μέχρι σήμερον ενάλιον εις όλον τον κόσμον με πανύψηλον οροφήν” ενώ σχολίασε πως στην ομορφιά και στο μέγεθος ξεπερνά το ονομαστό «Γαλάζιο Σπήλαιο» του Κάπρι!

Πράγματι, οι διαστάσεις του είναι εντυπωσιακές: Έχει μήκος 120 μ. και πλάτος που εξελίσσεται από 60 σε μόλις 23 μέτρα προς το βάθος. Η οροφή του στο κέντρο φτάνει τα 30 μέτρα ύψος ενώ η συνολική του έκταση ξεπερνά τα 3800 τμ.

Παπανικολής
Depositphotos


advertisement

Καθόλου τυχαία λοιπόν η ιστορία που το ακολουθεί και έγινε η αιτία να ονομαστεί έτσι. Το όνομα “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ” προέρχεται από το υποβρύχιο “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ”, το οποίο χρησιμοποιούσε το σπήλαιο ως καταφύγιο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, το υποβρύχιο κρυβόταν μέσα στο σπήλαιο για να ξεφύγει από τις εχθρικές δυνάμεις, καθιστώντας το μέρος στρατηγικής σημασίας για τους Έλληνες.

Tο θρυλικό υποβρύχιο δεν ήταν μέλος μιας αγέλης, όπως τα γερμανικά υποβρύχια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, ήταν ένας μοναχικός λύκος. Ένα φάντασμα που έσπερνε τον τρόμο και τον πανικό στις νηοπομπές του Άξονα και στα Ιταλικά πλοία.

Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, ήταν είναι και θα είναι το υποβρύχιο που ανέβασε την ελληνική ναυτοσύνη στο ζενίθ. Ήταν ο θρύλος της Μεσογείου.

Παραγγέλθηκε σε Γαλλικά ναυπηγεία, αμέσως μετά το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Chantiers de la Loire και καθελκύστηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1927. Στις 21 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους ύψωσε την Ελληνική σημαία σε μια σεμνή τελετή στην Τουλόν της Γαλλίας. Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ ήταν δίδυμο αδερφάκι, με το ΚΑΤΣΩΝΗΣ ΙΙ και μαζί ουσιαστικά ξεκίνησαν τον πρώτο στόλο υποβρυχίων της χώρας.

Πλωτάρχης του υποβρυχίου ήταν ο Μιλτιάδης Ιατρίδης ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του μυθικού πια υποβρυχίου στις 10 Φεβρουαρίου 1939.

Ως το πρώτο υποβρύχιο που απέπλευσε την 28η Οκτωβρίου 1940, στις 16:00 το απογευματάκι, έγραψε τις πρώτες επιτυχίες στον Ελληνο-Ιταλικό Πόλεμο και έδωσε τα πρώτα πλατιά χαμόγελα στον ανήσυχο λαό.

Ο ιταλικός στόλος δεν φάνταζε αήττητος και η κυριαρχία του μπορούσε κάλλιστα να αμφισβητηθεί από τις ελληνικές δυνάμεις και είχαμε πια τον Ιατρίδη να το αποδεικνύει αυτό βυθίζοντας ό,τι βρισκόταν στο διάβα του, εκεί στις κύριες γραμμές του ιταλικού ανεφοδιασμού στην Αδριατική.

Τα πλήγματά του στον ιταλικό στόλο, πέρα από την αδιαμφισβήτητη στρατιωτική τους σημασία, είχαν μεγάλο συμβολικό ρόλο για την πολεμική προσπάθεια του έθνους, που νίκησε τελικά τους Ιταλούς σε πείσμα των προγνωστικών.

Σύμφωνα με το Ιστορικά Θέματα το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση και το 1945 παροπλίσθηκε. Ο πυργίσκος του Υ/Β ‘ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ’ διατηρήθηκε στη βάση Υ/Β και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος στον Πειραιά (Ζέα).

Η πρόσβαση στο Σπήλαιο Παπανικολής γίνεται αποκλειστικά με σκάφος, και πολλές οργανωμένες εκδρομές προσφέρουν τη δυνατότητα να επισκεφτεί κανείς το σπήλαιο μαζί με άλλα αξιοθέατα του Μεγανησίου και των γύρω νησιών, όπως η Λευκάδα. Οι περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν να νοικιάσουν ιδιωτικά σκάφη ή να συμμετάσχουν σε οργανωμένες θαλάσσιες εκδρομές από τη Λευκάδα, το Νυδρί ή ακόμα και από την Κεφαλονιά.

Δείτε τα βίντεο

advertisement

Σχετικά άρθρα

Back to top button