Πώς μια χούφτα σπόροι από το Μεσοχώρι Δράμας στήριξαν τις φτωχογειτονιές της Αργεντινής
Μπορεί μια χούφτα σπόροι από τη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι Δράμας, να αποτελέσουν γέφυρα συνεργασίας, αλληλοβοήθειας, έμπρακτης στήριξης και αλληλεγγύης για τις φτωχογειτονιές της Αργεντινής;
Και όμως χάρη σε αυτούς τους σπόρους που έκαναν ένα μεγάλο ταξίδι, φυτεύτηκαν σε νησίδες γης μέσα σε αφιλόξενες φαβέλες και τελικά έδωσαν καρπούς (πιπεριές, μελιτζάνες, τομάτες, κολοκυθάκια κ.α.) κάποιοι άνθρωποι καταφέραν να εξασφαλίσουν το φαγητό τους. Η προσπάθεια αυτή, έχει την σφραγίδα ενός δραστήριου Αργεντινού καθολικού ιερέα, του Εντουάρντο ντε λα Σέρνα και ενός Έλληνα δημοσιογράφου και κινηματογραφιστή, του Θύμιου Κάκου.
Ο 65χρονος ιερέας Εντουάρντο ντε λα Σέρνα, συγγενής του Τσε Γκεβάρα από την μεριά της μητέρας του, της Σέλια ντε λα Σέρνα, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην υπηρεσία των ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη. Που ζουν στα όρια της φτώχειας και οι καθημερινές τους ανάγκες για τροφή και πόσιμο νερό καλύπτονται με δυσκολία.
Τα τελευταία χρόνια, ο δραστήριος εφημέριος της ενορίας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στην πόλη Γκλίμες, που ανήκει στην περιφέρεια του Μπουένος ‘Αιρες, δίνει ένα μεγάλο αγώνα όχι μόνο κατά της φτώχιας αλλά και κατά της ενδοοικογενειακής βίας και της εξάλειψης των ναρκωτικών που μαστίζει τους νέους ανθρώπους. Χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα και τις ευκολίες του διαδικτύου προσπαθεί να επικοινωνεί με τους ανθρώπους παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη.
Η γνωριμία του Εντουάρντο ντε λα Σέρνα με τον Έλληνα δημοσιογράφο και κινηματογραφιστή Θύμιο Κάκο ο οποίος με τη σειρά του γνώριζε τον ιδρυτή και εμπνευστή του Πελίτι Παναγιώτη Σαϊνατούδη, δημιούργησε αυτή την μοναδική γέφυρα προσφοράς και αλληλοβοήθειας.
Οι σπόροι της Ελλάδας έδωσαν καρπούς στην Αργεντινή
Ο Θύμιος Κάκος, ένα ανήσυχο δημοσιογραφικό πνεύμα, τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αργεντινή και την Κούβα, αναζητώντας να βρει το «άγνωστο» πρόσωπο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Σε ένα από τα ταξίδια του στην Αργεντινή γνώρισε τον δραστήριο καθολικό ιερέα και εντυπωσιάστηκε από το πολυσήμαντο έργο που επιτελούσε.
Όταν επισκέφθηκε το Πελίτι για τις ανάγκες των γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ μίλησε στον Παναγιώτη Σαϊνατούδη για τον Εντουάρντο ντε λα Σέρνα και τα όσα πέτυχε κάτω από αντίξοες συνθήκες. Σε αυτή τη συνάντηση ζήτησε να του δώσει σπόρους κηπευτικών ειδών που διατηρεί το Πελίτι προκειμένου να τους στείλει στην Αργεντινή για να καλλιεργηθούν συμβάλλοντας έτσι στην πολύ σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται για την σίτιση χιλιάδων ανθρώπων.
«Θεωρώ πως τα προβλήματα των ανθρώπων είναι κοινά και ας μην το αντιλαμβανόμαστε», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Κάκος και προσθέτει: «νομίζω πως είναι καθήκον μας να φροντίσουμε ώστε αυτή τη γη, η κοινή μας τροφός, να μη στερέψει περισσότερο. Να μην μολυνθεί, να μην αποδεκατιστεί περισσότερο, οι πληθυσμοί να μην γίνουν πιο φτωχοί. Μόνο έτσι αυτή η γενιά θα έχει κάτι να παραδώσει στην επόμενη. Αυτό γίνεται κατανοητό τόσο μέσα από το έργο του Παναγιώτη Σαϊνατούδη για τη διάσωση των παραδοσιακών σπόρων όσο και του Εντουάρντο ντε λα Σέρνα που συγκεντρώνει τρόφιμα για να εξασφαλίσει τη σίτιση εκατοντάδων ανθρώπων στις φτωχογειτονιές της Αργεντινής. Μάλιστα, ο φωτισμένος αυτός ιερέας συνηθίζει να λέει ότι: «Η πείνα είναι έγκλημα. Οφείλουμε να το συνειδητοποιήσουμε, να δράσουμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και να πιέσουμε για την εξάλειψή της».
Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι σημείο συνάντησης ανθρώπων και αξιών
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 24ης Γιορτής Σπόρων που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Δράμας στο δήμο Παρανεστίου οι Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Θύμιος Κάκος για τη ζωή του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα με τίτλο: «Te encontré Che» («Σε βρήκα Τσε»). Το ντοκιμαντέρ αυτό προέκυψε μέσα από μακρά αναζήτηση – έρευνα του Έλληνα δημοσιογράφου και όταν πλέον ήταν πεπεισμένος πως δεν είχε τίποτα καινούργιο να ανακαλύψει γι’ αυτή την πολυσχιδή προσωπικότητα του αγωνιστή και ανθρωπιστή. Τότε, βρέθηκε στο δρόμο του ο παιδικός φίλος του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και μοναδικός εν ζωή συνοδοιπόρος του, ο 96χρονος σήμερα Κάρλος Καλίκα Φερέρ.
Παράλληλα με την προβολή του ντοκιμαντέρ, οι φίλοι και επισκέπτες του Πελίτι είχαν την μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσουν ζωντανά διαδικτυακά με τον ιδιαίτερα αγαπητό καθολικό ιερέα και να μοιραστούν μαζί του ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις.
«Τα όσα κατέθεσε σε αυτή τη ζωντανή σύνδεση και επικοινωνία ο Εντουάρντο ντε λα Σέρνα», σημείωσε ο κ. Κάκος, «καταδεικνύουν πως οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και κινδύνους. Ο Εντουάρντο τόνισε αυτό που λέει πάντα πως η φτώχεια και η πείνα είναι εγκλήματα για την ανθρωπότητα και δεν είναι δυνατόν να τα αποδεχθεί καμία κοινωνία ανθρώπων. Είναι γεγονός πως το έργο που κάνει αυτός ο άνθρωπος για την αφύπνιση του κόσμου και την εξάλειψη των ανισοτήτων είναι πραγματικά σημαντικό και αξιέπαινο».
Ο παιδικός φίλος του Τσε και η κοινή ζωή τους
Από το 2015 οπότε ο Θύμιος Κάκος ξεκίνησε τα ταξίδια του στην Αργεντινή στο πλαίσιο μιας ερευνητικής εργασίας αρχικά για τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, ήρθε όλο και πιο κοντά στις αξίες και τα ιδανικά που πρέσβευσε όχι μόνο ο καθολικός ιερέας που γνώρισε μετέπειτα, αλλά και ο Τσε Γκεβάρα. Ίσως τότε ούτε ο ίδιος να πίστευε πως από τον Καζαντζάκη θα ανακάλυπτε τελικά το κρυφό πρόσωπο του μεγάλου Κουβανού επαναστάτη μέσα από τις μαρτυρίες του παιδικού του φίλου, Κάρλος Καλίκα Φερέρ.
Ο Κάρλος Καλίκα Φερέρ είναι ο συγγραφέας του φημισμένου βιβλίου «Από τον Ερνέστο στον Τσε», που περιγράφει, μεταξύ άλλων, το ταξίδι τους στη Λατινική Αμερική, αυτό που οδήγησε στη γνωριμία του Τσε με τον Φιντέλ, στην ιστορική απόβαση του Γκράνμα στην Κούβα και έπειτα από πολλές μάχες στην καθιέρωση της Κουβανικής Επανάστασης με την είσοδο των «Μπαρμπούδος» στην Αβάνα το 1959.
«Από το οδοιπορικό που πραγματοποίησα στην Αργεντινή προέκυψε το ντοκιμαντέρ με τίτλο: “Te encontré Che”», επισημαίνει ο Θύμιος Κόκας, που σκιαγραφεί τον Τσε, μέσα από τις μαρτυρίες του ανθρώπου που τον γνώριζε όσο λίγοι, του Κάρλος Καλίκα Φερέρ.
«Ήταν μόλις ένα χρόνο μικρότερος από τον Τσε», τονίζει ο κ. Κάκος, «και μαζί έζησαν από τριών ετών στην Αλτα Γκράσια μία πανέμορφη κωμόπολη, 750 χλμ. βορειοδυτικά του Μπουένος Αϊρες. Η οικογένεια Γκεβάρα μετακόμισε εκεί το 1932 για να περάσει τους καλοκαιρινούς μήνες προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία του μεγαλύτερου γιου τους Ερνέστο που έπασχε από άσθμα.
Ο πατέρας του Κάρλος Καλίκα Φερέρ ήταν ο γιατρός που περιέθαλπε τον Ερνέστο. Κάπως έτσι ήρθαν κοντά οι δυο οικογένειες και κάπως έτσι γνωρίστηκαν τα δυο αγόρια. Έγιναν φίλοι από όταν ήταν τεσσάρων ετών, έγιναν συνοδοιπόροι όταν ενηλικιώθηκαν και μοιράστηκαν ορισμένες από τις πιο σημαντικές στιγμές του εμβληματικού επαναστάτη μέχρι τον θάνατό του».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ