Παράξενα

Σουηδοί ερευνητές άλλαξαν το ωράριο μιας ομάδας νοσηλευτών από 8 ώρες σε 6. Δείτε τι ανακάλυψαν

advertisement

Μια χώρα γνωστή για τις καινοτομίες της προχωρά και σε μια ακόμη..

Σουηδοί ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις της μείωσης του ωραρίου μιας ομάδας νοσηλευτών από 8 σε 6 ώρες. Οι νοσηλευτές όμως συνέχισαν να έχουν τις ίδιες οικονομικές απολαβές.
Σουηδοί ερευνητές άλλαξαν το ωράριο μιας ομάδας νοσηλευτών από 8 ώρες σε 6. Δείτε τι ανακάλυψαν

Οι νοσηλευτές του γηροκομείου Svartedalens στο Γκέτεμποργκ (η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας) εργάζονται έξι ώρες την ημέρα και παίρνουν τα ίδια χρήματα που έπαιρναν όταν εργάζονταν 8 ώρες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian, το πείραμα ήταν επιτυχές.

Το πείραμα του Svartedalens ενέπνευσε και άλλους στη Σουηδία. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska του Γκέτεμποργκ, οι ορθοπεδικοί χειρούργοι δουλεύουν πλέον εξάωρο, όπως και οι γιατροί και οι νοσοκόμες σε δύο νοσοκομεία της Ούμεα. Και η τάση αυτή δεν περιορίζεται στον δημόσιο τομέα: μικρές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι ένα μικρότερο ωράριο μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα, μειώνοντας παράλληλα τον ρυθμό αντικατάστασης του προσωπικού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα συμπεράσματα του πειράματος είναι τα εξής:

advertisement

1. Η μείωση του ωραρίου μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους και πιο υγιείς.

Η μείωση του ωραρίου προσφέρει στους εργαζόμενους την δυνατότητα να περνούν περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους και να φροντίζουν τον εαυτό τους. Άλλωστε η υπερκόπωση προκαλεί υποαπόδοση.

«Ήμουν εξαντλημένη όλη την ώρα, γύρναγα σπίτι από τη δουλειά και έπεφτα κατευθείαν στον καναπέ», λέει η Λιζ-Λότε Πέτερσον, σαράντα ενός χρονών, βοηθός νοσοκόμα στον οίκο ευγηρίας. «Αλλά τώρα πλέον όχι. Είμαι πολύ πιο ακμαία. Έχω πολύ περισσότερη ενέργεια στη δουλειά μου, αλλά και στην οικογενειακή μου ζωή».

2. Η μείωση του ωραρίου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας

Χρειάζεται χρόνος και προσωπικό για να τροποποιήσεις ένα πρόγραμμα εργασίας έξι ωρών αλλά όταν τα καταφέρεις, θα απολαύσεις το αποτέλεσμα.

Ο Λίνους Φέλντ, ιδιοκτήτης μιας εταιρείας τεχνολογίας, το 2014 μείωσε το ωράριο των υπαλλήλων του από 8 σε 6 ώρες χωρίς να μειώσει το μισθό τους. Είπε στον Guardian ότι πιστεύει ότι «ο χρόνος είναι πιο πολύτιμος από τα χρήματα» και ότι ο περισσότερος προσωπικός χρόνος μπορεί να παρακινήσει τους ανθρώπους να εργαστούν αποτελεσματικότερα και πιο ποιοτικά.

Τώρα υπάρχει και έρευνα για να υποστηρίξει την άποψή του. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι “δεν υπάρχει διαφορά παραγωγικότητας μεταξύ εργασίας 55 και 70 ωρών. Και αν υπάρχει είναι θετική”.

3. Όλοι θέλουν να εργαστούν σε εταιρείες με μειωμένο ωράριο

Το μειωμένο ωράριο εργασίας προσφέρει την ισορροπία εργασίας-ζωής που πολλοί επαγγελματίες θα ήθελαν περισσότερο από τα χρήματα. Αυτό το έχει συνειδητοποιήσει και η Μαρία Μπράθ, διευθύνων σύμβουλος μιας σουηδικής εταιρείας πληροφορικής, που έχει καθιερώσει την εξάωρη εργασία από το 2012.

Η Μπράθ πιστεύει ότι οι άνθρωποι είναι ο πιο πολύτιμος πόρος της εταιρείας της και η διατήρησή τους ευτυχισμένους, είναι το πιο σημαντικό.

4. Το μειωμένο ωράριο προσφέρει στους ανθρώπους θέσεις εργασίας και χρήματα στις τσέπες τους.

Πολλές εταιρείες δεν μπορούν να κόψουν ώρες από το ωράριο χωρίς να χρειάζεται να προσλάβουν περισσότερους υπαλλήλους. Έτσι, αν το σκεφτείτε, το μειωμένο ωράριο είναι ένας πολύ καλός τρόπος τόνωσης της απασχόλησης.

Ο οίκος ευγηρίας Svartedalens προσέλαβε 14 νέους ανθρώπους για να αντισταθμίσει την έλλειψη προσωπικού που δημιουργήθηκε από το μειωμένο ωράριο. Το κόστος του επιπλέον προσωπικού ήταν 1 εκατομμύριο δολάρια. Αλλά η ευτυχία και η ποιότητα φροντίδας των ασθενών από τους εργαζόμενους ήταν ανεκτίμητη.

5. Το μειωμένο ωράριο μπορεί να είναι τελικά κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις.

Στο κέντρο εξυπηρέτησης της Toyota στο Γκέτεμποργκ, οι ώρες εργασίας είναι λιγότερες για πάνω από μια δεκαετία. Οι εργαζόμενοι άρχισαν να δουλεύουν εξάωρο πριν από 13 χρόνια και ποτέ δεν πισωγύρισαν. Προηγουμένως, οι πελάτες ήταν δυσαρεστημένοι με τον χρόνο αναμονής, ενώ το προσωπικό ήταν αγχωμένο και έκανε λάθη σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Μάρτιν Μπανκ, ο οποίος είχε την ιδέα να μειώσει το χρόνο εργασίας για τους μηχανικούς του. Από 7 π.μ. – 4.00 μ.μ., το ωράριο εργασίας στο κέντρο εξυπηρέτησης άλλαξε σε δύο εξάωρες βάρδιες με πλήρεις αποδοχές, η μία με έναρξη στις 6 το πρωί και η άλλη το μεσημέρι, με λιγότερα και μικρότερα διαλείμματα. Το αποτέλεσμα ήταν περισσότεροι ικανοποιημένοι πελάτες και επομένως περισσότερες παραγγελίες.  Επιπλέον, αν και δεν αποτέλεσε έκπληξη, όλο και περισσότεροι ήταν εκείνοι που ήθελαν να εργαστούν στα κέντρα της.

«Πιστεύω ότι η 8ωρη εργασία κάθε ημέρα δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο θα πίστευε κανείς», λέει ο Λίνους Φέλντ της Filimundus, και συνεχίζει: «Είναι τεράστια πρόκληση να παραμείνεις συγκεντρωμένος σε μία συγκεκριμένη δουλειά για 8 ώρες. Προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα, κάνουμε άλλα πράγματα και  κάνουμε διαλείμματα για να κάνουμε την καθημερινή εργασία πιο υποφερτή. Την ίδια στιγμή, μας είναι δύσκολο να διαχειριστούμε την προσωπική μας ζωή εκτός δουλειάς».

Συμπερασματικά ακολουθεί αυθόρμητα η εξής ερώτηση: Τελικά ζούμε για να δουλεύουμε ή δουλεύουμε για να ζήσουμε;

advertisement

Σχετικά άρθρα

Back to top button