Σπάνια ανακάλυψη: Βρέθηκε στην Λακωνία χωματόδρομος με χιλιάδες απολιθωμένα κοχύλια εκατομμυρίων ετών
Και εκεί που πιστεύεις ότι τα έχεις δει όλα στην Ελλάδα να και ένα καινούργιο διαμάντι..
Στην Νότια Λακωνία, στην ευρύτερη περιοχή του Γεωπάρκου Αγίου Νικολάου και συγκεκριμένα κοντά σ’ ένα ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, υπάρχει ένας χωματόδρομος που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον, καθώς κρύβει ένα μυστικό εκατομμυρίων ετών.
Είναι κυριολεκτικά διάσπαρτος με χιλιάδες απολιθωμένα κοχύλια. Αν δεν τα παρατηρήσεις προσεκτικά απλά θα τα προσπεράσεις χωρίς να το καταλάβεις καν!
Η Λακωνία, όπως και μεγάλο μέρος της Ελλάδας, έχει πλούσια γεωλογική ιστορία που εκτείνεται σε εκατομμύρια χρόνια. Κατά την περίοδο του Μειόκαινου, περίπου 5 έως 23 εκατομμύρια χρόνια πριν, η περιοχή καλυπτόταν από θάλασσα. Οι οργανισμοί που ζούσαν εκεί, όπως κοχύλια, κοράλλια και άλλα θαλάσσια είδη, άφησαν τα αποτυπώματά τους στο έδαφος. Με την πάροδο του χρόνου και λόγω των γεωλογικών αλλαγών, η θάλασσα υποχώρησε, αφήνοντας πίσω της τα απολιθώματα αυτά, τα οποία σήμερα βρίσκονται σε πλήρη ορατότητα στον χωματόδρομο.
Ο δρόμος αυτός που βρίσκεται αρκετά ψηλότερα από την παραλία, είναι ένα μοναδικό υπαίθριο γεωλογικό μουσείο. Καθώς περπατάει κανείς κατά μήκος του, μπορεί να δει εκατοντάδες απολιθωμένα κοχύλια να διακοσμούν το έδαφος, δημιουργώντας μια μοναδική εικόνα.
Τα απολιθώματα είναι απομεινάρια θαλάσσιων οργανισμών που ζούσαν πριν από εκατομμύρια χρόνια και αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της φυσικής ιστορίας της περιοχής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα παρόμοιας αλλαγής της ακτογραμμής υπάρχει στις Θερμοπύλες, που παλιά ήταν στενό και σήμερα αποτελούν την άκρη ενός κάμπου.
Το γεωπάρκο Αγίου Νικολάου
Το Γεωπάρκο του Αγίου Νικολάου στη Λακωνία είναι μια προστατευόμενη περιοχή με ιδιαίτερο γεωλογικό, φυσικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος, το οποίο είναι γνωστό για την εκπληκτική του φυσική ομορφιά και την πλούσια ιστορία του.
Συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου και στις παράκτιες τοποθεσίες Αγία Μαρίνα, Κόρακας και Σπίθα, οι απολιθωμένοι μάρτυρες ενός μακρινού παρελθόντος κρατούν φυλαγμένα τα μυστικά τους.
Σύμφωνα με μελέτη του Καθηγητή Ευαγγέλου Βελιτζέλου, Διευθυντή του τομέα Ιστορικής Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας του ΕΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα ευρήματα της περιοχής είναι μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο και ανεκτίμητης επιστημονικής σπουδαιότητας.
Δείτε το βίντεο
Συντεταγμένες χωματόδρομου: https://goo.gl/maps/LvHoEG1YcxyjEoev8