Στούπα: Το μικρό ψαροχώρι με τις παραδεισένιες παραλίες που λάτρεψε ο Καζαντζάκης
Το μικρό αλλά πανέμορφο χωριουδάκι, χτισμένο στους πρόποδες του Ταΰγετου, που έγινε ένα από τα πιο φημισμένα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας.
Βρίσκεται στη Μάνη και συγκεκριμένα στην Μεσσηνιακή Έξω Μάνη.
Παλαιότερα ήταν ένα ήσυχο ψαροχώρι με ελάχιστο πληθυσμό και ονομάζονταν Ποταμός, από το ποτάμι Δράκο που το διέσχιζε. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Στούπα εξαιτίας της διαδικασίας της επεξεργασίας των δεματιών λιναριού (γνωστά ως στουπιά) στις θαλασσινές λακκούβες της παραλίας του χωριού τόσο από τους κατοίκους της όσο και από κατοίκους γειτονικών χωριών.
Σήμερα η Στούπα έχει αποκτήσει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη φιλοξενία των τουριστών που επιλέγουν την περιοχή για τις διακοπές τους.
Η ποικιλομορφία του τοπίου σε μαγεύει.
Ο επιβλητικός Ταΰγετος, η παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική, τα λιμανάκια, οι γραφικές εκκλησίες, οι σπηλιές, τα παραδοσιακά χωριουδάκια με τα υπέροχα καλντερίμια και οι εκπληκτικές αμμώδεις παραλίες συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό που γοητεύει κάθε επισκέπτη.
Η Στούπα έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή για τις δύο πανέμορφες ακρογιαλιές της, την παραλία της Στούπας ακριβώς μπροστά από τον οικισμό και την παραλία της Καλογριάς.
Οι δυο γραφικές, ρηχές, αμμώδεις και οργανωμένες παραλίες με τα διαυγέστατα νερά, έλκουν επισκέπτες απ όλα τα μέρη του κόσμου.
Ειδικά η παραλία της Καλογριάς είναι γνωστή τόσο για την μαγευτική ομορφιά της όσο και για την ιστορία της αφού εκεί έζησαν το 1917 ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αλέξης Ζορμπάς.
Ήταν εκεί όπου γνωρίστηκαν καλά (δούλευαν και οι δυο στα εγκαταλελειμμένα σήμερα ορυχεία της Πραστοβάς στο Νέο Προάστιο), έδεσε η φιλία τους και ο διάσημος συγγραφέας εμπνεύστηκε το μοναδικό αριστούργημα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».
Το αληθινό όνομα βέβαια του Ζορμπά ήταν Γιώργης και όχι Αλέξης ενώ τα συμβάντα που περιγράφονται στο βιβλίο, έλαβαν χώρα στη Μάνη και όχι στην Κρήτη.
Στο βόρειο άκρο της ακρογιαλιάς βρίσκεται το σπίτι που έμενε με τον Ζορμπά ο συγγραφέας, ενώ στο νότιο άκρο, πολύ κοντά απο την αμμουδιά υπάρχει η σπηλιά του Καζαντζάκη, όπου έβρισκε καταφύγιο για να διαβάζει και να γράφει. Την σπηλιά μπορεί κάποιος να την επισκεφθεί είτε κολυμπώντας είτε με βάρκα.
Στην περιοχή βρέθηκαν ως φιλοξενούμενοι του Καζαντζάκη, ο Άγγελος Σικελιανός με τη γυναίκα του Εύα, η Μαρίκα Κοτοπούλη και η Κυβέλη.
Σήμερα οι μισοί τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή κρατούν στα χέρια τους το βιβλίο “Ζορμπάς” και οι άλλοι μισοί το βιβλίο “Μάνη” του Πάτρικ Λη Φέρμορ…
Η ποικιλία του τοπίου μοναδική.
Τα ποταμάκια, οι γλυφάδες, οι απίθανες σπηλιές, τα λιμανάκια, τα νησάκια και ο λόφος του Κάστρου είναι πράγματι αληθινά δώρα της φύσης. Οι εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις.
Σε λόφο πάνω από τη Στούπα, σε θέση που προσφέρει υπέροχη θέα, σώζονται τα ερείπια φράγκικου κάστρου («Γιστέρνα» ή «Μποφώρ»), που οικοδομήθηκε το 13ο αιώνα από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το χωριουδάκι Λεύκτρον από το οποίο κατέβηκαν οι πρώτες οικογένειες και έκτισαν σταδιακά τη Στούπα. Η πόλη του Λεύκτρου είναι πανάρχαια. Είχε καταστραφεί πολλές φορές και η αρχαία ακρόπολή της είχε καταληφθεί από Φράγκους και από Ενετούς. Αναφορά για το κάστρο του Λεύκτρου έχουμε από τον περιηγητή Παυσανία.