Τέχνες

Το αργεντίνικο τραγούδι που φωτίζει την Ελλάδα μέσα μας: Έχει μόνο ελληνικές λέξεις

advertisement

Ένα τραγούδι σε ρυθμό τανγκό, κλασική εκδοχή της αργεντίνικης κουλτούρας, αναδεικνύει τον πλούτο της Ελληνικής γλώσσας, καθώς είναι γεμάτο ελληνικές λέξεις παρά το γεγονός ότι είναι στα.. ισπανικά.

Ο συνθέτης του, Ντανιέλ Αρμάντο, συνειδητοποίησε σε ένα ταξίδι του στην Κούβα πως η ισπανική γλώσσα είναι γεμάτη ελληνικές λέξεις. Το ερέθισμα ήταν ένα ένα βιβλίο με τον τίτλο «Οι 17.000 ελληνικές λέξεις στην ισπανική γλώσσα» και ο Αρμάντο αποφάσισε να ξεκινήσει τη δημιουργία του.

Έφτιαξε ένα κομμάτι που δεν έχει ούτε μια ισπανική λέξη παρά μόνο ελληνικές που εκφέρονται με ισπανική προφορά και προκαλούν έκπληξη, εκτός από το ρεφρέν που αποτελεί και τον τίτλο του τραγουδιού.

Το ονόμασε «Mi Ultimo Tango en Atenas», δηλαδή «Το τελευταίο μου τανγκό στην Αθήνα».

Για την αφορμή που κρύβεται πίσω από την δημιουργία του αρκεί να ανατρέξουμε στην ημερομηνία κυκλοφορίας του δίσκου.. 2012. Η Ελλάδα σε κρίση και ο καλλιτέχνης με το να φτιάξει ένα τραγούδι με ελληνικές λέξεις εκφράζει μια κραυγή. Μια αφύπνιση στους πολίτες που δέχονται χωρίς αντίδραση τα μέτρα που τους επιβάλλονται.

advertisement

«Δυστυχώς επειδή δεν αντιδρούμε και είμαστε ακίνδυνοι οι άνθρωποι της Τρόικας μας περνάνε μέτρα, κάνουνε πειράματα πάνω μας. Αν δεν κάνουμε κάτι αυτή τη στιγμή, πιθανόν δεν θα έχουμε την ευκαιρία να χορέψουμε κανένα άλλο τανγκό. Θα είναι το τελευταίο μας», είχε πει σε συνέντευξή του στον «Τ.Θ.» ο δημιουργός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αργεντινή.

“Είναι ένα ισπανικό τραγούδι με ισπανικό στίχο. Εγώ έγραψα τη μουσική και το στίχο και επέλεξα 100 λέξεις που χρησιμοποιούμε στα ισπανικά και είναι ελληνικές. Η ιδέα μου ήρθε από ένα βιβλίο που αγόρασα σε ένα ταξίδι μου στην Κούβα. Σε αυτό οι διάφοροι συγγραφείς έγραφαν μικρά διηγήματα και αντιλήφθηκα ότι χρησιμοποιούσαν πολλές ελληνικές λέξεις.

Πράγμα βέβαια που το ήξερα, αλλά το συνειδητοποίησα πιο έντονα σε αυτό το βιβλίο. Άρχισα λοιπόν να δουλεύω μέσα μου τη σκέψη να κάνω ένα τραγούδι που να είχε τέτοιες λέξεις. Τελικά μου βγήκε σαν μια κραυγή.

Και αυτό γιατί γεννήθηκε μέσα σε αυτή την κατάσταση που ζούμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και που την ξέρω από την Αργεντινή γιατί είμαι αργεντίνος και έχω όλη την οικογένειά μου εκεί, οπότε γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει όλο αυτό το πράγμα. Το «Τελευταίο μου τανγκό στην Αθήνα» σημαίνει ότι αν δεν κάνουμε κάτι ως άνθρωποι αυτή τη στιγμή, πιθανόν δεν θα έχουμε την ευκαιρία να χορέψουμε κανένα άλλο τανγκό. Θα είναι το τελευταίο μας.

Επειδή εγώ νιώθω Έλληνας και Αργεντίνος, αυτό το πράγμα μου επέτρεψε να συμπτύξω σε ένα τραγούδι τις δύο κουλτούρες. Τη δική μου τη λατινοαμερικάνικη που την κουβαλάω έτσι κι αλλιώς γιατί εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα και την Ελληνική γιατί έχω πολλά χρόνια που μένω εδώ. Οπότε ένιωσα ότι με αυτό τον τρόπο μιλάω και στις δύο γλώσσες και μπορώ να εκφράζομαι στις δύο γλώσσες που έχω μέσα μου. Τώρα αν αυτό μπορεί να είναι ένα μήνυμα για άλλους λαούς και άλλες χώρες, μακάρι να είναι κι έτσι. Εγώ δεν το έκανα για να ξυπνήσω όλες τις χώρες του κόσμου που έχουν πρόβλημα. Το έκανα γιατί ένιωσα την ανάγκη να το κάνω σαν Αργεντίνος και Έλληνας”.

Εκτελεστές του κομματιού η «δική» μας Ελλη Πασπαλά και οι Apurimac, ένα σχήμα που αποτελείται από Ελληνες και Λατίνους μουσικούς.

Ακολουθούν οι στίχοι του τραγουδιού του Ντανιέλ Αρμάντο

“Armonia neurotica en el microcosmο de la metropoli cultura narcisista en una monarquia dogmatica simfonia cacofonica, pandemonium en la atmosfera melodia simbolo, melodrama y tragedia.

Orgasmo ideologico del barbarismο a la teoria politico dislexico en parodia onirica tirania fantasma, dilema megalomano de un metabolismο retorico sin tesis ni antitesis.
Este mi ultimo tango en Atenas tango lloron, que corre por mis venas. (X2)

Patriota heroicο, tragicο, sistematico hipocrecia paranoica sin dialogo esotericο teatro ironicο, sindicato plasticο y epicentro de la epidemia, una quimera, una utopia.
Energia hyperbole, antidotο democraticο Laberinto critico sin entusiasmo, sin rima musica epidermica en un pentagrama masoquista y la simetria toxica de un epilogo necrologico.
Este mi ultimo tango en Atenas tango lloron, que corre por mis venas. (X2)

advertisement

Σχετικά άρθρα

Back to top button